Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ: «Προτάσεις για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής - Δομή και Λειτουργία»

Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου σε μία στιγμή που η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου έπαιρνε προσωπικά χαρακτηριστικά που οδηγούσαν στην πόλωση αποστερούμενη από την ουσία της. Ουσία που αφορά τη συζήτηση σε βάθος για το παρόν και το μέλλον της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης μετά την οδυνηρή μας ήττα στις εκλογές.

Αυτό που με φοβίζει ακόμα περισσότερο από την ήττα είναι η τάση μας να επιστρέφουμε στο παρελθόν. Να αναστήνονται διαχωριστικές γραμμές του χθες. Να απονέμονται αβασάνιστα ταμπέλες. Να κινδυνεύουμε να μετατρέψουμε την 11η Νοεμβρίου από μια αναγεννητική συνάντησή μας με την κοινωνία σε διαμάχη εσωκομματικών χαρακωμάτων χωρίς περιεχόμενο.

Οι προσωπικές επιθέσεις, οι καταλογισμοί προθέσεων, οι συνομωσιολογίες, οι απειλές και οι διαξιφισμοί είναι η χειρότερη δυνατή προσφορά στην ενότητα και στην προοπτική της παράταξης.

Επιτέλους ας σεβαστούμε την τραυματισμένη βάση του ΠΑΣΟΚ. Ας βάλουμε στα θηκάρια τα σπαθιά. Εγώ επιμένω και θα επιμείνω μέχρι το τέλος. Θέλω να έρθει η πολιτική στο τραπέζι. Γι' αυτό σήμερα καταθέτω τη συνολική μου πρόταση για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής τη δομή και τη λειτουργία του.

Και καλά θα κάνουμε αντί να εξαντλούμαστε σε αποπροσανατολιστικές διαμάχες και μεγάλα λόγια να δεσμευτούμε συγκεκριμένα:

§ Θα καταστήσουμε τον ενεργό πολίτη συμμέτοχο στην πορεία μας ή θα τον γράφουμε απλώς σε ένα δίκτυο για να τον χρησιμοποιούμε όποτε τον έχουμε ανάγκη;

§ Θα δώσουμε τη δυνατότητα στο μέλος του ΠΑΣΟΚ να γίνει αυτεξούσιο να αποφασίζει για τους αντιπροσώπους του, για τους υποψηφίους του, ή θα του την αφαιρούμε χρησιμοποιώντας παράθυρα του καταστατικού;

§ Θα επιστρέψουμε στην οργάνωση βάσης πραγματική εξουσία αποκεντρώνοντας τις αποφάσεις και τις ευθύνες καθώς και την αξιολόγηση και τον έλεγχο των αξιωματούχων της ή θα εξακολουθούμε να την αφυδατώνουμε από οποιαδήποτε πολιτική πνοή;

§ Θα δώσουμε στη νέα γενιά τη δυνατότητα να συμμετέχει θεσμικά και δικαιωματικά σε όλα τα όργανα του Κινήματος ή θα την κρατήσουμε έξω από την πορεία του αφημένη στην τύχη της;

§ Θα ανασυγκροτήσουμε τη σπονδυλική στήλη του ΠΑΣΟΚ με τα ενδιάμεσα όργανά της ή θα την αφήσουμε θρυμματισμένη καθιστώντας τη δράση όλου του Κινήματος αναποτελεσματική;

§ Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε μια νομιμοποιημένη από συνέδριο συλλογική ηγεσία να λειτουργεί δίπλα και μαζί με τον Πρόεδρο με ρόλο διακριτό και συγκεκριμένο και καταστατικά κατοχυρωμένο ή θα εξακολουθούμε να εξαρτούμε τη συλλογική υπόσταση του ΠΑΣΟΚ από τη θέληση του εκάστοτε Προέδρου;

§ Και τέλος θα δώσουμε όλη τη δύναμη σε έναν Πρόεδρο να εκφράσει πραγματικά και αυθεντικά το κίνημα ως συλλογικό υποκείμενο εκλεγόμενος από όλα τα πραγματικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και όχι από αόριστα και συγκεχυμένα σώματα ή θα καθηλώσουμε το Κίνημα να υπηρετεί τις επιδιώξεις του εκάστοτε Προέδρου;

Τη συγκεκριμένη πρόταση την καταθέτω για συζήτηση στην πορεία προς την Εθνική Συνδιάσκεψη και καλώ τους συνυποψήφιους μου να πουν καθαρά τις θέσεις τους για το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας.

Η Συνδιάσκεψη οφείλει να πάρει θέση και να μας δεσμεύσει.

Σε ό,τι με αφορά θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η επόμενη μέρα να βρει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο ενιαίο και ενωμένο απ' όποια θέση και αν μας τάξει η βάση και οι φίλοι του Κινήματος.

Ούτε διαγραφές, ούτε υποταγές, ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε εκβιασμοί έχουν θέση σε ένα Κίνημα που πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο του για το καλό του τόπου και του λαού. Συμπληρωματικά σας λέω ότι στην αρχή της άλλης βδομάδας θα παρουσιάσω τις θέσεις μου για την κυβερνώσα αριστερά.

Σας ευχαριστώ.

ΠΑΣΟΚ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Προοίμιο

Οδηγώντας τη χώρα από την εξαρτημένη και περιθωριακή της θέση στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων μέσα από την πολύχρονη προοδευτική μας διακυβέρνηση πληρώσαμε το τίμημα. Μετατρέψαμε σταδιακά το ΠΑΣΟΚ της αυτοοργάνωσης του 1974 από ένα λαογεννές, ριζοσπαστικό κίνημα στο κόμμα του κράτους και των αξιωματούχων του 2007.

Τώρα όλοι ομολογούμε ότι είμαστε οριστικά σε τέλος εποχής και πρέπει ν´ αλλάξουμε αν θέλουμε πραγματικά ν´ αλλάξουμε την Ελλάδα. Κάθε νέος ιστορικός κύκλος αν θέλει να είναι κύκλος προόδου και ευημερίας ανοίγει με νέα ή αναγεννημένα κόμματα. Πολύ περισσότερο σήμερα που το πολιτικό μας σύστημα άγγιξε τα όρια του και η ολιγαρχική και μελαγχολική μας δημοκρατία μπήκε σε πλησίστια κρίση.

Η χώρα έχει ανάγκη από τη δυναμική μιας νέας μεταπολίτευσης. Να έρθει ξανά η νέα γενιά στο προσκήνιο της ιστορίας. Να συγκροτηθεί ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων που θα ανατρέψει τα δεδομένα και την ακινησία των σχέσεων εξουσίας.

Να απαντήσει πειστικά στις προκλήσεις της νέας εποχής είτε αυτές αφορούν νέους στόχους και εθνικές προτεραιότητες, είτε αφορούν το κρίσιμο σταυροδρόμι της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είτε αφορούν τις ραγδαίες αλλαγές στον κόσμο των ανοιχτών συνόρων.

Η αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης ξεκινά από την ανασύσταση και αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ που οφείλει να παραμείνει στον κεντρικό κορμό του πολιτικού συστήματος ως ενιαίο, μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα και να ανακτήσει την ριζοσπαστική, ανατρεπτική και αριστερή φυσιογνωμία. Να βρει ξανά τη χαμένη του ταυτότητα επικαιροποιημένη και σύγχρονη.

Οφείλουμε να μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής από κόμμα του κράτους και των αξιωματούχων σε μια πραγματική Ανοιχτή Πολιτική Κοινότητα που συνδέει το Κόμμα- σύγχρονο δημοκρατικό θεσμό με το Κίνημα - ενεργών πολιτών.

Αυτή η πρώτη και μεγάλη ανατροπή αρχίζει με την πλήρη αποκρατικοποίηση του κόμματος και ολοκληρώνεται με τον ιδεολογικό, πολιτικό, οργανωτικό του προσανατολισμό στην κοινωνία των ενεργών πολιτών. Κι αυτό προϋποθέτει την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη βάση του σε συνθήκες πλήρους εσωκομματικής δημοκρατίας και νέας συλλογικότητας.

Μέσα από αυτή τη δημοκρατική ανατροπή και για να χρησιμοποιήσω δική μου περιγραφή του 1999 θέλουμε να φθάσουμε :

~ από τη δύναμη, την κυριαρχία και την ακινησία των

συσχετισμών και των παγιωμένων εξουσιαστικών σχέσεων

στη νέα δυναμική των ιδεών και των σύγχρονων στόχων μας

~ από τη μονολιθικότητα της γραμμής και τις ασύμβατες διαδρομές

των στελεχών στον πραγματικό πολιτικό πλουραλισμό σε συνθήκες

νέας ενότητας και σύνθεσης

~ από το κακέκτυπο του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού

στην κατοχύρωση των διαφορετικών τάσεων και ρευμάτων

σε συνθήκες ανοιχτής δημοκρατίας

~ από την «δι´ αντιπροσώπων εκπροσώπηση» και την εγγύηση

των διαμεσολαβητών στην άμεση συμμετοχή της κοινωνικής

και κομματικής βάσης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και

στη διαμόρφωση της πολιτικής

~ από τις οργανώσεις-σφραγίδες στις οργανώσεις κοινωνικής

πρωτοβουλίας και παρέμβασης, πραγματικά κοινωνικά υποκείμενα

αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

Η πρόταση που καταθέτω σήμερα είναι το καταστάλαγμα μιας ολόκληρης διαδρομής που καθιστά τον ενεργό πολίτη συμμέτοχο, το μέλος αυτεξούσιο, τη βάση χειραφετημένη, την ηγεσία συλλογική και το κόμμα σύγχρονο και δημοκρατικό. 1.Συμμετοχική Δημοκρατία

Ψ Το ΠΑΣΟΚ οργανώνεται και λειτουργεί ως ανοιχτό στην κοινωνία κόμμα με ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αρχή την συμμετοχική δημοκρατία

Ψ Η συμμετοχική δημοκρατία αντανακλάται τόσο στις κατοχυρωμένες διαδικασίες αντιπροσώπευσης και λειτουργίας οργάνων που αφορούν κάθε κόμμα - σύγχρονο θεσμό δημοκρατικά οργανωμένο, όσο και στις διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής που αφορούν το κίνημα - ενεργών πολιτών

Ψ Θέλουμε να μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ σε ανοιχτή πολιτική κοινότητα που σημαίνει ένα κόμμα :

~ Ανοιχτό στις ιδέες, στις προτάσεις, στα ρεύματα σύγχρονης σκέψης

~ Αποκεντρωμένο με νέου τύπου περιφερειακή και τοπική συγκρότηση

~ Εξελιγμένο επικοινωνιακό θεσμό, ψηφιακό κόμμα, κόμμα πολιτικό σχολείο

~ Ευρωπαϊκό κόμμα

2.Κίνημα Βάσης

Ψ Η μετάβαση από ένα κόμμα αντιπροσώπων και αξιωματούχων σε ένα κόμμα ανοιχτή πολιτική κοινότητα προϋποθέτει πριν και πάνω απ' όλα την άμεση επιστροφή στη βάση του Κινήματος της αρμοδιότητας για τη λήψη των αποφάσεων, τον πολιτικό σχεδιασμό, την κοινωνική πρωτοβουλία και την προγραμματική λειτουργία.

Ψ Χρειαζόμαστε, κατά συνέπεια, ριζική αλλαγή στο υπάρχον οργανωμένο ΠΑΣΟΚ ώστε :

~ Να καθιστά τον πολίτη συμμέτοχο και οδηγό δίνοντας τη δυνατότητα αυτό-οργάνωσης που καταργεί τα στεγανά κόμματος και κοινωνίας

~ Να διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση των αποφάσεων, των προγραμμάτων, της πολιτικής, της ανάδειξης οργάνων και αντιπροσώπων

~ Να αναδεικνύει και να κατοχυρώνει μόνιμες διαδικασίες πολιτικού σχεδιασμού, αξιολόγησης, λογοδοσίας και συλλογικού ελέγχου

~ Να κατοχυρώνει μόνιμες δομές έγκυρης κα αξιόλογης ανανέωσης

3. Το μέλος του ΠΑΣΟΚ

Ψ Την ιδιότητά του το μέλος του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει ή τη δραστηριότητα που ασκεί, την αντλεί αποκλειστικά από την Οργάνωση Βάσης του στην οποία είναι υποχρεωμένο να λογοδοτεί και να αναφέρεται. Καθώς και να αξιολογείται απ´ αυτή για την όλη στάση, την πολιτεία και τη δράση του.

Ψ Κατοχυρώνεται καταστατικά η πλήρης αποσύνδεση του κράτους από το κόμμα και η απαγόρευση της πολυθεσίας στην κατανομή του στελεχιακού δυναμικού στον κυβερνητικό σχηματισμό όταν το ΠΑΣΟΚ είναι στην Κυβέρνηση. Η αξιολόγηση και η επιλογή των στελεχών για τις πολιτικές θέσεις (πλην Υπουργικού Συμβουλίου) γίνεται με αντικειμενικά, διαφανή και αξιόπιστα κριτήρια μέσα από διαδικασίες ανοιχτές και δημόσιες και από «τράπεζα στελεχών» που δημιουργείται ως μόνιμη βάση δεδομένων που εμπλουτίζεται και συμπληρώνεται διαρκώς.

Ψ Το μέλος του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ελεύθερα σε πολιτικές τάσεις ή ρεύματα ιδεών συμβατών με την ιδεολογία, τις αρχές και τους στόχους του Κινήματος που έχουν κατοχυρωμένη τη δυνατότητα οριζόντιας επικοινωνίας και ελεύθερης διακίνησης ιδεών και προτάσεων εντός του Κινήματος. Οι πολιτικές τάσεις δεν αντανακλώνται οργανωτικά στη δομή του ΠΑΣΟΚ γιατί αυτό αντιβαίνει στην αρχή της άμεσης δημοκρατίας και του ανοιχτού στην κοινωνία κόμματος.

Ψ Κάθε Οργάνωση Βάσης είναι υποχρεωμένη να διατηρεί, να ανανεώνει και να διευρύνει το Μητρώο Μελών της και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη γι´ αυτό.

4. Ο ενεργός πολίτης

Ψ Ενεργός πολίτης θεωρείται κάθε πολίτης που συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιονδήποτε χώρο στις διαδικασίες που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ κεντρικά, περιφερειακά ή τοπικά.

Ψ Οι διαδικασίες αυτές μπορούν να αφορούν :

~ Διατύπωση γνώμης

~ Λήψη αποφάσεων

~ Πολιτικό σχεδιασμό

~ Ανάληψη πολιτικών ή κοινωνικών πρωτοβουλιών

~ Ανάδειξη αντιπροσώπων

Ψ Κάθε Οργάνωση Βάσης είναι υποχρεωμένη να διατηρεί, να ανανεώνει και να διευρύνει το Μητρώο Ενεργών Πολιτών, σώμα ανοιχτό μεν αλλά κάθε χρονική στιγμή συγκεκριμένο

5. Η Οργάνωση Βάσης

Ψ Συγκροτείται σε επίπεδο Δήμου και δικτυώνεται παντού στη γειτονιά, στο χώρο δουλειάς, στους θεσμούς με Επιτροπές Πρωτοβουλίας που έχουν τα δικά τους συντονιστικά όργανα εκλεγμένα από τα μέλη τους.

Ψ Συγκροτεί σε μόνιμη βάση ανοιχτή δημοτική παράταξη που οργανώνει τον κοινωνικό διάλογο και δημοψηφίσματα για μείζονα τοπικά αναπτυξιακά θέματα ή προβλήματα.

Ψ Μέλη και ενεργοί πολίτες συμμετέχουν από κοινού και με ίσα δικαιώματα στη δημοτική παράταξη και τις επιτροπές πρωτοβουλίας

Ψ Η Γενική Συνέλευση των μελών σχεδιάζει και υλοποιεί το συνολικό πολιτικό και Οργανωτικό σχεδιασμό στο Δήμο. Η Ανοιχτή Δημοτική Ολομέλεια μελών και ενεργών πολιτών είναι το σώμα στο οποίο ασκούνται οι διαδικασίες λογοδοσίας, αξιολόγησης και ελέγχου οργάνων, προσώπων και πρακτικών, διατυπώνονται γνώμες για θέματα τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος.

6. Οργανωτική Διάρθρωση

Ψ Αιρετές Περιφερειακές και Νομαρχιακές Επιτροπές, ολιγομελείς

Ψ Προγραμματικά Όργανα σε επίπεδο Νομού, Περιφέρειας, Χώρας (Νομαρχιακό Περιφερειακό Συμβούλιο, Εθνικό Συμβούλιο) στα οποία συμμετέχουν οι θεσμικές εκπροσωπήσεις σε επίπεδο κόμματος, φορέων, θεσμών

Ψ Συγκρότηση συλλογικής ηγεσίας με Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο σχεδιάζει, συνθέτει πολιτικές, επεξεργάζεται και διαμορφώνει στρατηγικές, εποπτεύει και συντονίζει την πολιτική δραστηριότητα όλου του χώρου. Για την καλύτερη λειτουργία του εκλέγει από τα μέλη του Εκτελεστική Γραμματεία

Ψ Γραμματέας ΠΑΣΟΚ με καθορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες

Ψ Πρόεδρος που εκφράζει συνολικά το Κίνημα

7. Ανάδειξη Οργάνων, Εκπροσώπων και Συνδυασμών

Ψ Όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Πόλης, Νομού, Περιφέρειας εκλέγονται από το Μητρώο Μελών με άμεση και καθολική ψηφοφορία.

Ψ Ο Πρόεδρος εκλέγεται κάθε 4 χρόνια από όλα τα μέλη του Κινήματος

Ψ Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και το Πολιτικό Συμβούλιο εκλέγονται κάθε δυο χρόνια από το Τακτικό Συνέδριο

Ψ Η ανάδειξη ή υπόδειξη υποψηφίων για κεντρικές θέσεις αιρετών (βουλευτής, δήμαρχος, νομάρχης, επικεφαλής συνδικαλιστικών ή κοινωνικών φορέων) γίνεται με προκριματικές εκλογές από μέλη και ενεργούς πολίτες σε κάθε περίπτωση και για κάθε πρόσωπο

Ψ Η συγκρότηση συνδυασμών (παρατάξεων) γίνεται από τα συλλογικά προγραμματικά όργανα αντίστοιχα

Ψ Των προκριματικών εκλογών ή τις τελικής απόφασης προηγείται απαρέγκλιτα η διαδικασία πολιτικής αποτίμησης, προγραμματικής δράσης, λογοδοσίας και αξιολόγησης των απερχόμενων οργάνων και προσώπων.

8. Συμμετοχή Νεολαίας

Ψ Η νέα γενιά δικτυώνεται σε όλους τους χώρους με τα δικά της όργανα και τη δική της δράση, ενώ για την άσκηση των γενικών πολιτικών καθηκόντων της γίνεται μέσω των Οργανώσεων Βάσης του ΠΑΣΟΚ

Ψ Σε όλα τα όργανα του Κινήματος, εκτός από τις μέχρι τώρα ποσοστώσεις συμμετέχουν νέοι ηλικίας έως 30 ετών σε ποσοστό 15% τουλάχιστο

9. Παρατάξεις

Ψ Στη βάση της νέας διάταξης των Οργανώσεων Βάσης που αποκτούν δικτύωση σε κάθε χώρο και θεσμό και άρα στους εργασιακούς χώρους αλλάζει και αποκεντρώνεται η δομή και η λειτουργία των συνδικαλιστικών παρατάξεων που μετασχηματίζονται σε πραγματικές Κινήσεις Πολιτών

Ψ Η παράταξη έχει την αποκλειστική ευθύνη για την άσκηση πολιτικής και το συντονισμό δράσης για επαγγελματικά ή κλαδικά θέματα μέσα από τη δική της καταστατική και οργανωτική αυτοτέλεια και δομή.

2 σχόλια:

sirri είπε...

euχαριστω.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια Συντροφε... Ισως το πιο ολοκληρωμενο κειμενο για το ΠΑΣΟΚ που εχω διαβασει. Αναγκασε και τους υπολοιπους να δεσμευτουν για ενα συλλογικο ΠΑΣΟΚ