Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη

στα "ΝΕΑ"

  • Σε τι συνιστάται η καταγγελία για δικαστικό πραξικόπημα; Δεν έχει πραγματικό ασυμβίβαστο η Φώφη Γεννηματά;

Για το πραγματικό ή μη ασυμβίβαστο του Προέδρου της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οι γνώμες διίστανται με την έννοια ότι δεν ασκεί εκτελεστική αρμοδιότητα όπως ο Νομάρχης. Ωστόσο πάντοτε αυτό αποφασίζετε από το Εκλογοδικείο και μετά από ένσταση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Άρειος Πάγος έκανε υπέρβαση της δικαιοδοτικής του αρμοδιότητας. Προφανώς πρόκειται για απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας. Η Κυβέρνηση με τις πράξεις και τις παρεμβάσεις τις συνεχώς προκαλεί και τους θεσμούς και την δημοκρατία. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πρέπει να καταψηφιστεί είναι ότι θεωρεί τις συντεταγμένες εξουσίες της πολιτείας τσιφλίκι της.

  • Σας κατηγορούν ότι σε μια στιγμή εθνικής τραγωδίας αρνείστε την συναίνεση και επιδιώκεται την πόλωση. ..

Αντιθέτως η Κυβέρνηση επιδιώκει την πόλωση. Πρώτα αφήνοντας το κακό να καίει ανθρώπους, να αφήνει αβοήθητα χωριά να αναδεικνύει ένας κράτος – αποκαΐδια. Έπειτα με τις ασύμμετρες ανοησίες, τους εσωτερικούς και εξωτερικούς «εχθρούς». Ακόμη πιο μετά με την άθλια εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας που εκμαυλίζει συνειδήσεις και προτρέπει τους κερδοσκόπους στον εύκολο πλουτισμό σε βάρος των πυρόπληκτων.

  • Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου στον Πύργο εμφανίστηκε με διάθεση πλειοδοσίας στις παροχές. Αυτό δεν αποτελεί κοροϊδία;

Δεν εμφανίστηκε πλειοδοτώντας. Όποιος κάνει τον κόπο να διαβάσει τις διαδοχικές παραχολογίες της κυβέρνησης και το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ θα δείτε την θεμελιώδη διαφορά. Από την μια μέτρα αποσπασματικά να πέφτουν ως «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι» και από την άλλη ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης με όραμα, στρατηγική, πολιτικές και άμεσα μέτρα. Και κυρίως με την θεσμική συγκρότηση της ευρύτερης πολιτικής σε κυβερνητικό επίπεδο και την προσωπική δέσμευση του κ. Παπανδρέου ως αυριανού κυβερνήτη.

  • Και ποιος εγγυάται την εφαρμογή τους;

Εδώ η διαφορά γίνεται χαώδης. Ακόμα και στις χειρότερες μας στιγμές της κυβερνητικής μας θητείας αποδείξαμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των φυσικών μας καταστροφών, για παράδειγμα οι σεισμοί και οι πλημμύρες στο Κηφισσό. Ενώ η υπόσχεση για τα αντιπλημμυρικά ένα χρόνο πριν στην καμένη Χαλκιδική βούλιαξε με την χθεσινή βροχή. Μια ακόμη δέσμευση με την μορφή της ακάλυπτης επιταγής.


  • Έμειναν δεκατέσσερις μέρες. Ποια είναι η ατζέντα, το διακύβευμα των εκλογών;

Όλα όσα ζούμε δείχνουν ένα πράγμα. Την ηθική και πολιτική κατάρρευση της παράταξης που κυβερνά την χώρα. Από το Σινούκ ως τις φωτιές, από την απογραφή ως την αναπτυξιακή στασιμότητα, από τους Πακιστανούς ως τις υποκλοπές και από την διάλυση των ταμείων ως την κλοπή των ομολόγων, η χώρα μπήκε σε επικίνδυνη τροχιά. Ποια μπορεί να την ανασυγκροτήσει; Ποιος μπορεί να διαχειριστεί τις δραματικές συνέπειες μιας συμφοράς; Ποιος μπορεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας για τους χειμαζόμενους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ ανέκτησε το ηθικό, πολιτικό, προγραμματικό πλεονέκτημα. Η νίκη είναι δική μας. -

Δεν υπάρχουν σχόλια: