Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Δήλωση Υποψηφιότητας

Οι κρίσιμες στιγμές που περνά το Κίνημα μας δεν επιτρέπουν σε κανένα μας να παραμείνει απαθής.
Αναλαμβάνω σήμερα το χρέος και την ευθύνη που μου αναλογεί απέναντι στους αγώνες και την ιστορική διαδρομή της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Καταθέτω την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Έχω ισχυρή πεποίθηση ότι μια τέτοια υποψηφιότητα την θέλει και την αναζητεί η βάση μας. Τη θέλουν και την αναζητούν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος. Όλοι όσοι παρακολουθούν ανήσυχοι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες.
Δεν έρχομαι να διασπάσω αλλά να ενώσω. Δεν έρχομαι να διχάσω αλλά να συνθέσω. Δεν έρχομαι να καταμετρήσω απλώς δυνάμεις αλλά να πολιτικοποιήσω βαθιά τις διαδικασίες.
Θέλω να είμαι φορέας ενότητας, σύνθεσης και προοπτικής. Φορέας νέων ιδεών και προτάσεων για τη ριζοσπαστική και δημοκρατική αριστερά και την ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Για να νιώσουν και οι νέοι άνθρωποι ότι η πολιτική έχει και νόημα και ουσία.
Είμαι εδώ και δεν είμαι απέναντι στο Γιώργο Παπανδρέου
και στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τους τιμώ και τους σέβομαι.
Είμαι μαζί τους και νιώθω συμμαχητής και σύντροφος.
Δεν επιζητώ δηλώσεις υποστήριξης.
Δεν με κάνουν αυτάρεσκο οι στρατοί.
Ποτέ μου δεν τους υπηρέτησα στη διαδρομή μου ούτε θα τους υπηρετήσω.
Ο πατέρας μου στα πρώτα μου βήματα,
ο μεγάλος πολιτικός μου δάσκαλος Ανδρέας Παπανδρέου στη συνέχεια και η οικογένεια μου πιο μετά, με έμαθαν να ζω με περηφάνια και αξιοπρέπεια.
Με έμαθαν να ακολουθώ την ψυχή μου.
Αυτό με αίσθημα ευθύνης πράττω και τώρα.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη

στην εφημερίδα "City Press "

  1. Οι ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές βαρύνουν μόνο την κυβέρνηση ή και τις πάγιες δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού;

    Kανείς δεν παραγνωρίζει τις δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού, ούτε πιστεύει ότι όλες οι ακραίες καταστάσεις και οι φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζονται ιδανικά. Εδώ, όμως, δεν έχουμε αυτού του μεγέθους πρόβλημα. Η Κυβέρνηση ήταν απούσα, δεν εφάρμοσε τα επιχειρησιακά σχέδια, δεν προστάτευσε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, δεν συντόνισε ούτε στο παραμικρό την προσπάθεια. Οι ευθύνες της είναι εγκληματικές.

  1. Υπήρχε τελικά οργανωμένο σχέδιο πίσω από τις πυρκαγιές;

    Μόνο στη φαντασία των υπουργών και την ασύμμετρη λογική του Υπ. Δημόσιας Τάξης. Ποιο οργανωμένο σχέδιο; Δεν υπάρχει ούτε ένα σοβαρό στοιχείο. Πρώτα ενσπείρεις τον πανικό και μετά ζητάς αποδείξεις; Υπήρχε πραγματικό σχέδιο. Οργανωμένη παραπλάνηση του λαού και μετάθεση ευθυνών. Ας μιλήσουμε για τα αίτια και όχι για την ανυπαρξία μας. Είναι πιο βολικό.

  1. Μήπως με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου για τους πυρόπληκτους προχωράει σε πλειοδοσία (προεκλογικών) παροχών;

    Κατ’ αρχή δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις πολιτικές του Κ. Καραμανλή και τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να μοιράσει χρήματα, σπίτια, δάνεια, υποσχέσεις, αποσπασματικά για προεκλογικούς λόγους. Υπόταξε την τραγωδία στην εκλογική ανάγκη. Δεν είναι τυχαία η τριτοκοσμική εικόνα της χώρας με τα τριχίλιαρα. Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και αναγέννησης των περιοχών με όραμα, στρατηγική, αλλαγή κυβερνητικής δομής, πόρους και βήματα υλοποίησης. Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης εντάσσονται οργανικά σ΄ αυτή την στρατηγική. Είναι η ουσιαστική διαφορά στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο της συντηρητικής από την προοδευτική παράταξη. Μια απόδειξη έμπρακτη ότι δεν είναι όλοι ίδιοι.

  1. Σας ανησυχεί το γεγονός ότι όπως έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μετά τις πυρκαγιές οι πολίτες στρέφουν την πλάτη τους και σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επιλέγουν λευκό, άκυρο, αποχή ή μικρότερα κόμματα;

    Αν και έμειναν λίγες μόνες μέρες, εξ αιτίας και των δραματικών

    γενονότων ας μη σπεύδει κανείς να βγάλει οριστικά συμπεράσματα. Γιατί

    μπορεί να διαψευστεί. Υπάρχει χρόνος μπροστά μας μέχρι την Κυριακή

    των εκλογών. Έχω τη γνώση ότι πέρα από το ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο,

    που πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι το ΠΑΣΟΚ όλα τα άλλα ερωτήματα,

    όπως αυτά που θέσατε θα είναι άγνωστα μέχρι και το βράδυ της

    παραμονής. Ας αφήσουμε τους πολίτες να κατασταλάξουν και να

    ψηφίσουν νηφάλια. Έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα και την

    ευθυκρισία τους.

  1. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να προσεγγίσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους όταν αντιπαρατίθεται με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και με τη δικαιοσύνη;

    Το ΠΑΣΟΚ αντιπαρατίθεται στη Δικαιοσύνη ή η Ν.Δ τη χειραγωγεί με

    τον σκαιότερο τρόπο; Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η

    Κυβέρνηση κατάντησε τους θεσμούς τσιφλίκι της. Όσο για τις εταιρίες

    των δημοσκοπήσεων δεν έχω τίποτε μαζί τους. Απλώς θεωρώ ανφέρ το

    να κάνουν δημοσκόπηση την ώρα της φωτιάς ενώ καλώς γνωρίζουν

    ότι δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο αξιοπιστίας. Και οι δουλειές έχουν όρια.

  1. Γιατί οι πολίτες να μην δώσουν ακόμη μια ευκαιρία στη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή που είναι μόνο τρεισήμισι χρόνια στην εξουσία και να επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα 11 και κρίθηκαν;

    Αν ήταν οι πολίτες να δίνουν μια ακόμη ευκαιρία στις Κυβερνήσεις ας γινόταν οι εκλογές κάθε οκτώ χρόνια. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή τη λογική. Για τρεισήμισι χρόνια η χώρα είναι ακυβέρνητη. Υπάρχει πελώριο κενό εξουσίας. Και το ΠΑΣΟΚ δεν έμεινε το ίδιο, αυτό δηλαδή που αποδοκίμασε ο λαός. Εμφανίζεται με σύγχρονο πρόγραμμα, ανανεωμένο και δυνατό. Μπορεί να συνδέσει την πείρα του μεγάλου έργου με τις δυνάμεις της ανανέωσης και νικώντας να γυρίσει σελίδα για τη χώρα.

  1. Είναι η επανάληψη της πρωτιάς στην Α΄ Αθήνας στόχος για τον Κ. Σκανδαλίδη;

    Η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ μ΄ ενδιαφέρει και στη Αθήνα και παντού . Τίποτ΄ άλλο.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη

στην εφημερίδα "ΜΕΤΡΟ"


    Κύριε Σκανδαλίδη, το ΠΑΣΟΚ όπως δηλώνει, είναι έτοιμο για τη «Νέα Αλλαγή», η πρόταση του όμως- σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάντα – δεν φαίνεται, ως την ώρα, να πείθει τους πολίτες. Τι φταίει;

    Νομίζω ότι η εκτίμηση σας έρχεται από κεκτημένη ταχύτητα από το πρόσφατο παρελθόν. Είναι ετεροχρονισμένη. Μετά το Ηράκλειο πιστεύω ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Το ΠΑΣΟΚ περνά μπροστά. Όσο για την πρόταση μας μέχρι την τελευταία μέρα, αλλά και μετά τις εκλογές ως Κυβέρνηση θα προσπαθούμε να την κάνουμε κτήμα του λαού. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να γίνουν οι ανατροπές που απαιτούνται.

    Θεωρείται πιθανό το σενάριο της μη αυτοδυναμίας;

    Δεν το πιστεύω αλλά και δεν είναι το απόλυτο ζητούμενο των εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ θα έχει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και παράλληλα θα επιχειρήσει να διευρύνει όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου τη βάση άσκησης της εξουσίας.

    Μιλάτε για τις κυβερνήσεις συνεργασίας;

    Γιατί όχι. Κάποτε πρέπει να μπούμε στον αστερισμό των ευρύτερων πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων. Αλλάζει η εποχή και μαζί μ΄ αυτή πρέπει να

    αλλάξει και το πολιτικό σκηνικό. Για παράδειγμα το σχέδιο

    ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών απαιτεί νέους εθνικούς

    προσανατολισμούς και πάνδημη προσπάθεια. Τα κομματικά χαρακώματα και

    η αυτάρκεια τους δεν είναι η καλύτερη προϋπόθεση για την

    πραγμάτωση του.

    Συμμερίζεστε τη θέση που αρκετοί υποστηρίζουν, ότι αυτές οι εκλογές θα είναι το κύκνειο άσμα του δικομματισμού;

    Υπερβολές. Στην πολιτική δεν υπάρχει το δίλημμα ζωή ή θάνατος. Απλώς

    τα μεγάλα κόμματα εξουσίας είναι υποχρεωμένα να εγκαταλείψουν την ηγεμονική τους νοοτροπία και πρακτική και τα μικρά κόμματα να αποφασίσουν υπεύθυνα τη συμμετοχή τους χωρίς η χώρα να μένει ακυβέρνητη. Ο εκλογικός νόμος που ισχύει διασφαλίζει και τη σταθερή κυβέρνηση και τις προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι εξελίξεις.

    Είναι εύκολο να λειτουργήσει στην Ελλάδα το γερμανικό μοντέλο, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία ή τόσο τα δυο μεγάλα κόμματα όσο και η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τέτοιο εγχείρημα;

    Οποιαδήποτε μηχανική μεταφορά ή μίμηση εμπειριών από άλλες χώρες είναι και παρακινδυνευμένη και ατελέσφορη. Το εγχείρημα του μεγάλου συνασπισμού προϋποθέτει διαμόρφωση ενιαίου δρόμου και κυβερνητικού προγραμματισμού αξιόπιστου. Αυτή η προϋπόθεση δεν υπάρχει. Και ούτε φαίνεται να είναι ορατή στον ορίζοντα. Όσο κι αν προσπαθούν να διαμορφώσουν την εντύπωση ότι «όλοι ίδιοι είναι», όσο κι αν κάποιες οικονομικές δυνάμεις θα έβλεπαν στο εγχείρημα προοπτική.

Και λοιπόν; Ακυβερνησία;

    Όχι βέβαια. Αναζήτηση συμμαχιών με όμορους χώρους που μπορούν να διασφαλίζουν, ευρύτερη συναίνεση για την προοδευτική πρόταση και την υλοποίηση της. Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας.

    Τυχόν ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αμφισβητήσεις στο πρόσωπο του προέδρου το κόμματος;

    Το ενδεχόμενο της ήττας απομακρύνεται οριστικά. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 17 Σεπτεμβρίου θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν έχει κανένα νόημα οποιαδήποτε συζήτηση για διαχείριση ήττας. Και επί πλέον κάνει κακό στην παράταξη. Αγωνιστήκαμε πολύ να βγούμε από την εσωστρέφεια και να κοιτάξουμε μπροστά. Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Σε ότι αφορά το μείζον θέμα των ημερών, τις φονικές πυρκαγιές. Πως κρίνετε τα μέτρα της κυβέρνησης;

    Μέτρα αποσπασματικά, ψηφοθηρικά, ρουσφετολογικά και προπαντός «άτακτων ερριμμένα». Όλα στο προεκλογικό παζάρι. Η χώρα πήγε πολύ πίσω με την τριτοκοσμική εικόνα των κομματαρχών που εξαγοράζουν ψήφους για τη Ν.Δ. Υποτιμούν την κρίση και τη νοημοσύνη των πολιτών.

    Δηλαδή διαφωνείτε με την άμεση ενίσχυση των πυρόπληκτων;

    Κάθε άλλο. Μπορούσαν με το ίδιο ποσό που διανέμεται συνολικά να πάρουν πολύ περισσότερα και να μην επαιτούν ελεημοσύνες. Αν αντί για τους κομματάρχες τα χρήματα μοιραζόντουσαν από τις τοπικές κοινωνίες και τοπικούς θεσμούς. Αυτοί ξέρουν και το μέγεθος της ζημιάς και τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και τις ανάγκες που έχει ο τόπος τους.

    Και εσείς, όμως, πλειοδοτήσατε σε παροχές και σας κατηγορούν ότι έρχεστε δεύτεροι και καταϊδρωμένοι….

    Δεν είναι αλήθεια. Ούτε ένα κόμμα και ένας αρχηγός που σέβεται τον εαυτό του μπορούσε εκ των προτέρων να καθορίσει τη συνολική πολιτική ανασυγκρότηση και αναγέννηση των περιοχών. Η μεγάλη διαφορά του κ. Καραμανλή από το Γ. Παπανδρέου είναι ακριβώς ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός επανέλαβε και εδώ την πάγια πρακτική του «πάρτε κόσμε υποσχέσεις» χωρίς να έχει όραμα και σχέδιο ενώ ο αυριανός Πρωθυπουργός υπεύθυνα παρουσίασε ολοκληρωμένη στρατηγική ανασυγκρότηση. Εδώ βρίσκεται η πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο. Αυτή θα πρέπει να καθορίσει την υπεύθυνη στάση των πολιτών στις εκλογές.

    Ποια συμφέροντα μπορεί να κρύβονται πίσω από τις φωτιές, από τη στιγμή που απορρίπτεται τα περί οργανωμένου σχεδίου και ασύμμετρων απειλών που υποστήριξε η κυβέρνηση;

    Η κυβέρνηση προσπάθησε να πιαστεί όπως «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του». Ανακάλυψε το θέμα που θα μεταφέρει την ατζέντα από τις εγκληματικές της αμέλειες, τη διάλυση του κράτους και τις καταστροφικές συνέπειες στα αίτια. Και κατέφυγε στην ασύμμετρη ανοησία και το οργανωμένο σχέδιο. Για όλα φταίει ο «εχθρός». Εσωτερικός ή εξωτερικός δεν έχει σημασία, κουβέντα να γίνεται. Ωστόσο είναι τραγικό για μια κυβέρνηση να μην αναδέχεται τις ευθύνες της και να αναζητεί άλλοθι όταν υπάρχουν δεκάδες νεκροί, καμένα χωριά και δάση. Πρόκειται για εθνική τραγωδία.

    Εγκαταλείψατε την υπόθεση των ομολόγων και επικεντρωθήκατε στις φωτιές;

    Δεν εγκαταλείψαμε καμία υπόθεση που αφορά τη διαφάνεια και την αλήθεια. Ηδη καίει την δεύτερη εμφάνιση του το δομημένο ομόλογο με απώλειες της τάξης εκατοντάδων δις. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για συνειδητή απόκρυψη και συγκάλυψη γνωστών σ΄ αυτών στοιχείων. Ο τρόπος που αντιδρά στο ενδεχόμενο ο κ. Ζορμπάς να φέρει στο φως τα στοιχεία είναι αυτόχρημα απόδειξη ενοχής. Οσο κι αν προσπαθεί, όμως κόμμα, όλα θα έρθουν στο φως.

    Μόνο με αυτά τα θέματα θα πάτε σε εκλογές;

Είναι θέματα που αποδεικνύουν την χρεοκοπία της περιβόητης «νέας διακυβέρνησης». Ηδη και ο Πρωθυπουργός απομυθοποιείται. Μένει το πρόγραμμα. Εμείς μιλάμε γι΄ αυτό παντού εδώ
και μήνες, πρόγραμμα όμως της Ν.Δ δεν βλέπω. Πέρασαν οι εποχές που ο λαός ψήφιζε και έβαζε τη χώρα στον αυτόματο πιλότο. Θέλει να ξέρει. Και γι΄ αυτό θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ .

Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη

στο "ΕΘΝΟΣ"


  1. Πως κρίνετε την εικόνα του Πρωθυπουργού εδώ και λίγες μέρες με τις πυρκαγιές, το ντι-μπειτ, τη ΔΕΘ;

Ο κ. Καραμανλής εδώ και τέσσερα χρόνια δοξάζεται κρυπτόμενος και σήμερα αποκαθηλώνεται εμφανιζόμενος. Ο μύθος του δυνατού Πρωθυπουργού που βρίσκεται στο απυρόβλητο διερράγη οριστικά. Που είναι ο ηγέτης που θα πήγαινε όποτε ήθελε τη χώρα στις εκλογές ως σίγουρος νικητής, θα έσερνε τους αντιπάλους του σε ντϊπέιτ και θα τους σάρωνε, θα οδηγούσε το κόμμα του στην αναμέτρηση με αίσθημα αυτάρκειας και αλαζονείας; Τελείωσε οριστικά αυτή η εποχή.

  1. Επιμένει ο κ. Καραμανλής στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές». Γιατί το θέτει;

Μας έχει συνηθίσει στα ψευτο διλήμματα ο κ. Καραμανλής. Ξεκίνησε με το αν θα πάει η Ελλάδα μπροστά ή πίσω θεωρώντας την Κυβέρνηση του ως Κυβέρνηση έργου και μεταρρυθμίσεων απαιτώντας δήθεν θετική ψήφο. Στη συνέχεια όταν οι φωτιές διέλυσαν τη ψευδαίσθηση της επανίδρυσης του κράτους και τα ομόλογα της χρήστης διακυβέρνησης εκλιπαρεί για μη αρνητική ψήφο. Για να καταλήξει τώρα στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές». Μετά την ηθική και πολιτική κατάρρευση του μοντέλου διακυβέρνησης που επαγγέλθηκε φοβάται την εκλογική κατάρρευση και καταφεύγει στο τελευταίο σκαλοπάτι. Θέλει αγωνιώντας να αποδείξει ότι είναι ακόμη πρώτο κόμμα η ΝΔ και εκβιάζει με νέες εκλογές παίζοντας με τα συντηρητικά ανακλαστικά του εκλογικού σώματος.

  1. Επί της ουσίας τι σηματοδοτεί αυτό το δίλημμα;

Είναι πολύ απλό. Ο τρόπος που έθεσε το δίλημμα σηματοδοτεί την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και την επαναφορά στο μαντρί των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ που είναι «σαρξ εκ της σαρκός» της ΝΔ. Πάντοτε κατέφευγε στην αγκαλιά της ακροδεξιάς η συντηρητική ελληνική δεξιά για να διασωθεί εκλογικά. Όμως, αυτό το πραγματικό πρόσωπο και η αποκάλυψη του, ο εκβιασμός παντού που επιχειρεί, τι σχέση έχει με τους έλληνες νοικοκυραίους, με το μεσαίο χώρο και τα μεσαία στρώματα, με τους σκεπτόμενους πολίτες; Γιατί θα υποκύψουν στον φτηνό εκβιασμό νέων εκλογών προτού ακόμη προσέλθουν στην κάλπη; Η εύθραυστή ισορροπία της πολυσυλλεκτικής ΝΔ καταρρέει. Και το φάσμα της ήττας είναι προ των πυλών.

  1. Κι εσείς για την αυτοδυναμία δεν αγωνίζεστε; Ο Γ. Παπανδρέου το πιστοποιεί συνεχώς…

Κάθε μεγάλο κόμμα παλεύει για τη νίκη και την αυτοδυναμία. Ξέρετε κανένα κόμμα εξουσίας που απεμπολή την αυτοδύναμη κυβέρνηση; Και τα μικρά κόμματα αντίστοιχα ισχυρίζονται ότι με κανένα δεν θα συνεργαστούν για να μην θεωρηθεί «χαμένη ψήφος». Ωστόσο για το ΠΑΣΟΚ με την προοπτική του πρώτου κόμματος και με την συνακόλουθη αύξηση του ποσοστού με την νίκη η αυτοδυναμία είναι όχι απλώς ένας εφικτός αλλά και άκρως ρεαλιστικός στόχος. Αλλά εμείς δεν εκβιάζουμε με διλήμματα νέων εκλογών για να προκαλέσουμε αναστάτωση στους πολίτες.

  1. Όπερ σημαίνει ότι με νίκη σας χωρίς αυτοδυναμία θα συνεργαστείτε;

Σε ανύποπτο χρόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι και με την αυτοδυναμία μας θα επιδιώξουμε ευρύτερη συναίνεση. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα απαιτούν λύσεις διευρυμένης αποδοχής ώστε να αποβούν αποτελεσματικές. Το χέρι θα το απλώσουμε μετά τις εκλογές είτε έχουμε αυτοδυναμία είτε όχι.

  1. Σε ποια κατεύθυνση; Γιατί αυτή η Βουλή είναι πιθανόν να έχει πέντε συγκεκριμένα κόμματα και ο εκλογικός νόμος αφήνει το περιθώριο για κυβερνήσεις συνεργασίας….

Ασφαλώς όχι προς τη ΝΔ με την οποία μας χωρίζουν διαμετρικά αντίθετες πολιτικές προγραμματικές θέσεις και επιδιώξεις. Δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε με σαφήνεια ένα άλλο δρόμο ριζικά διαφορετικό και να περπατήσουμε στο ίδιο κυβερνητικό οδόστρωμα. Πολύ περισσότερο και άνευ καμίας αμφιβολίας με το ΛΑΟΣ. Το χέρι το απλώνουμε στις προοδευτικές δυνάμεις εντός και εκτός Βουλής.

  1. Την προοπτική αυτή την αποκλείουν μετά βδελυγμίας τα κόμματα της αριστεράς, ενώ το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού φαίνεται να γίνεται ελκυστικό από ισχυρούς κύκλους…

Για τα κόμματα της αριστεράς, αλλά και για όλα τα κόμματα αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα γυρίσει σελίδα. Ας μη προτρέχουμε γιατί οι εξελίξεις είναι μπροστά μας. Όσο για τα σενάρια του μεγάλου συνασπισμού ΠΑΣΟΚ – ΝΔ είναι άσκηση επί χάρτου. Οι λεγόμενοι «ισχυροί κύκλοι» ασφαλώς δεν είναι ισχυρότεροι από τη λαϊκή επιταγή και τις πραγματικές ανάγκες μιας πραγματικά νέας διακυβέρνησης.

  1. Τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές ως «πατέρας» του εκλογικού νόμου τον κρίνετε θετικά;

Παρ’ ότι η εισήγηση μου, όπως γνωρίζετε ήταν για ακόμη ριζοσπαστικότερες αλλαγές όπως ο βουλευτής επικράτειας, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και η διπλή κάλπη, ο νόμος ανοίγει ένα πεδίο συγκλίσεων χωρίς να αποδυναμώνει το αίτημα για σταθερή κυβέρνηση. Έχει σαφή ισορροπία που με προσοχή ανοίγει το δρόμο σε μια άλλη εποχή για το πολιτικό σύστημα. Όσοι σήμερα εξορκίζουν τον εκλογικό νόμο που σημειωτέον είναι ο δικαιότερος και αναλογικότερος που υπήρξε θα διαψευστούν από τις εξελίξεις.

  1. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα συσπείρωσης. Πως θα το αντιμετωπίσετε;

Δεν εμφανίζει μόνο το ΠΑΣΟΚ πρόβλημα συσπείρωσης η κοινωνία μας γενικότερα το εμφανίζει και είναι φυσικό στις συνθήκες μιας εθνικής τραγωδίας που ζήσαμε αυτό τον καιρό. Νομίζω ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση από το Ηράκλειο και μετά. Ο τρόπος που ο λαός υποδέχεται το Γ. Παπανδρέου νομίζω ότι ξαφνιάζει και τους πιο σκληρούς επικριτές του και αποσταθεροποιεί ακόμη περισσότερο τον κ. Καραμανλή.


  1. Ωστόσο καταφύγατε σε επικοινωνιακά μέσα στο όριο της κριτικής προπαγάνδας…

Θα έλεγα στο δηκτικό χιούμορ που απεικονίζει την κίτρινη προπαγάνδα της ΝΔ η οποία είναι η επίσημη πολιτική της. Πως αλλιώς θα αντιδράσει κανείς στις ασύμμετρες ανοησίες και την αναζήτηση των πασόκων που έβαλαν τις φωτιές σε μια κυβέρνηση που έχει πραγματικά την εικόνα των κουμπάρων.

  1. Το δίλημμα των εκλογών;

Ποια παράταξη μπορεί να ανασυγκροτήσει τη χώρα, να σταματήσει τον κατήφορο, να την επαναφέρει στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και να γυρίσει σελίδα. Εδώ η επιλογή είναι απλή. Και πάλι ΠΑΣΟΚ

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

του Κώστα Σκανδαλίδη
στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"

Δεν πρόλαβε καν να κοπάσει η εθνική συμφορά και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον καταιγισμό των δημοσκοπήσεων. Ο λόγος είναι απλός. Θέλουν οι άνθρωποι να τις κάνουν όπως – όπως γιατί από αύριο (Παρασκευή) σταματά κάθε δυνατότητα δημοσιοποίησης έρευνας. Τηλεφωνικά και με κάλπη επί δικαίους και αδίκους, στο άρπα- κόλα, χωρίς ουσιαστική επιστημονική τεκμηρίωση και κυρίως σε ένα κλίμα όπου καμία δημοσκόπηση δεν είναι αξιόπιστη. Γιατί οι ίδιες οι εταιρίες παραδέχονται και λένε ότι εν θερμώ, στο ακραίο σημείο εκτάκτων γεγονότων η κοινή γνώμη δεν μετριέται. Πρέπει πρώτα να κατακαθίσουν οι εντυπώσεις. Εμείς βέβαια, όλοι αυτή την εβδομάδα βλέπαμε έκπληκτοι το καντράν της τηλεόρασης χωρισμένο στη μέση, στο μισό σκηνές από την ανείπωτη τραγωδία και στο άλλο μισό πίνακες και ποσοστά.

Τι σημασία έχει αν λείπουν από τις δημοσκοπήσεις η Ηλεία ή ολόκληρη η Πελοπόννησος, αν στα εκατό τηλέφωνα τα εβδομήντα μας κλείνουν το ακουστικό κατάμουτρα, αν η πρώτη βγάλει 10% αναποφάσιστους, η δεύτερη 16% και η τρίτη 23%; Εμείς επιμένουμε. Έτσι θα γίνει στις εκλογές. Εγώ δεν μπαίνω ποτέ στη λογική από ποιον τα παίρνουν οι εταιρίες και για ποιον δουλεύουν, ούτε μ΄ αρέσει να στέκομαι με κακή πίστη απέναντι τους. Θεωρώ ότι πρόθεση και έρευνα είναι εκ προοιμίου καλοπροαίρετες και αντικειμενικές. Για την ουσία μιλώ.

Από την αρχή, εδώ και έξι μήνες, και βλέποντας την πορεία των γεγονότων και την αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών, υποστηρίζω ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι οι πιο άδηλες για ολόκληρο τον ιστορικό κύκλο της μεταπολίτευσης. Ότι μ΄ αυτές κλείνει οριστικά και όχι ρητορικά αυτός ο κύκλος και το πολιτικό σύστημα μπαίνει σε ένα φάση. Κακώς, κατά τη γνώμη μου, πολλοί θεωρούν ότι ο εκλογικός νόμος είναι υπαίτιος γι’ αυτό. Ο εκλογικός νόμος, απλώς , επιτρέπει να φύγουμε από το βόλεμα μιας χώρας που την κυβερνούν οι μετρήσεις ενώ όλα γύρω μας διαλύονται και κατεδαφίζονται.
Το πρόβλημα αφορά τη διακυβέρνηση του τόπου όχι τον αριθμό των βουλευτών ή τα ποσοστά της αυτοδυναμίας. Το πρόβλημα αφορά μια παράταξη που στο όνομα της νέας διακυβέρνησης και της επανίδρυσης του κράτους επέφερε με την πολιτική της το απόλυτο κενό εξουσίας και την πλήρη ακυβερνησία και την αποδιάλυση του κράτους.

Είναι συγκλονιστικό να αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε στάχτη και το κράτος αποκαΐδια. Ότι ξοδεύτηκε μεγάλο μέρος του πλούτου της χώρας, ότι άνθρωποι αβοήθητοι έβλεπαν να διαλύεται η ζωή τους, ότι θρηνούμε εκατόμβη νεκρών. Η εθνική καταστροφή ισοδυναμεί με τη χρεοκοπία της διακυβέρνησης και σφραγίζει το τέλος της εποχής. Πως μπορείς κάτω απ΄ αυτές τις συνθήκες να προεξοφλήσεις το εκλογικό αποτέλεσμα να μετρήσεις το θυμό και τη λύπη, να προδικάσεις με αριθμούς τη στάση ενός εκλογικού σώματος που ζει αυτές τις δύσκολες ώρες;

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πιστεύω ότι αυτές οι προεκλογικές μέρες, οι δυο εβδομάδες που μένουν ως τις 16 Σεπτεμβρίου θα καθορίσουν το αποτέλεσμα. Και ότι οι δημοσκόποι μέχρι και τα exit- pols πρέπει «να φυλάνε τα ρούχα τους για να ‘χουν τα μισά».

Ο πολίτης θα έρθει στην κάλπη. Όσοι ισχυρίζονται ότι θα απέχει είναι γελασμένοι. Θα πάει για να πάρει θέση και να επιλέξει για τη ζωή του και την τύχη του. Θα πάει κατ΄ αρχή να καταψηφίσει αυτούς που προκάλεσαν με την συμπεριφορά, τη στάση και την πολιτική τους τη δραματική υποβάθμιση της καθημερινότητας του, που γιγάντωσαν την ανασφάλεια του.

Το δίλημμα είναι σαφές. Η κυβέρνηση που θα εκλεγεί καλείται πρωτίστως να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της τραγωδίας, να διαχειριστεί την εθνική συμφορά. Ποια παράταξη, ποια κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την ανασυγκρότηση, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει νέες εθνικές προτεραιότητες, να ανοίξει το νέο ιστορικό κύκλο, να εμφυσήσει ξανά συσπείρωση και αισιοδοξία. Η Ν.Δ αποδείχτηκε Κυβέρνηση μηδενικής ανοχής. Χωρίς κανένα όραμα, κανένα σχέδιο, καμία έμπνευση για τη χώρα. Σ΄αυτό το δίλημμα η επιλογή είναι μονόδρομος. Το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, η προοδευτική παράταξη κυβέρνηση στις 17 Σεπτεμβρίου. Η μόνη αυθεντική δημοσκόπηση είναι η κάλπη κι εκεί ο λαός θα μιλήσει τη δική του γλώσσα και θα πάρει τη δική του απόφαση.




Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη

στα "ΝΕΑ"

  • Σε τι συνιστάται η καταγγελία για δικαστικό πραξικόπημα; Δεν έχει πραγματικό ασυμβίβαστο η Φώφη Γεννηματά;

Για το πραγματικό ή μη ασυμβίβαστο του Προέδρου της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οι γνώμες διίστανται με την έννοια ότι δεν ασκεί εκτελεστική αρμοδιότητα όπως ο Νομάρχης. Ωστόσο πάντοτε αυτό αποφασίζετε από το Εκλογοδικείο και μετά από ένσταση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Άρειος Πάγος έκανε υπέρβαση της δικαιοδοτικής του αρμοδιότητας. Προφανώς πρόκειται για απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας. Η Κυβέρνηση με τις πράξεις και τις παρεμβάσεις τις συνεχώς προκαλεί και τους θεσμούς και την δημοκρατία. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πρέπει να καταψηφιστεί είναι ότι θεωρεί τις συντεταγμένες εξουσίες της πολιτείας τσιφλίκι της.

  • Σας κατηγορούν ότι σε μια στιγμή εθνικής τραγωδίας αρνείστε την συναίνεση και επιδιώκεται την πόλωση. ..

Αντιθέτως η Κυβέρνηση επιδιώκει την πόλωση. Πρώτα αφήνοντας το κακό να καίει ανθρώπους, να αφήνει αβοήθητα χωριά να αναδεικνύει ένας κράτος – αποκαΐδια. Έπειτα με τις ασύμμετρες ανοησίες, τους εσωτερικούς και εξωτερικούς «εχθρούς». Ακόμη πιο μετά με την άθλια εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας που εκμαυλίζει συνειδήσεις και προτρέπει τους κερδοσκόπους στον εύκολο πλουτισμό σε βάρος των πυρόπληκτων.

  • Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου στον Πύργο εμφανίστηκε με διάθεση πλειοδοσίας στις παροχές. Αυτό δεν αποτελεί κοροϊδία;

Δεν εμφανίστηκε πλειοδοτώντας. Όποιος κάνει τον κόπο να διαβάσει τις διαδοχικές παραχολογίες της κυβέρνησης και το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ θα δείτε την θεμελιώδη διαφορά. Από την μια μέτρα αποσπασματικά να πέφτουν ως «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι» και από την άλλη ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης με όραμα, στρατηγική, πολιτικές και άμεσα μέτρα. Και κυρίως με την θεσμική συγκρότηση της ευρύτερης πολιτικής σε κυβερνητικό επίπεδο και την προσωπική δέσμευση του κ. Παπανδρέου ως αυριανού κυβερνήτη.

  • Και ποιος εγγυάται την εφαρμογή τους;

Εδώ η διαφορά γίνεται χαώδης. Ακόμα και στις χειρότερες μας στιγμές της κυβερνητικής μας θητείας αποδείξαμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των φυσικών μας καταστροφών, για παράδειγμα οι σεισμοί και οι πλημμύρες στο Κηφισσό. Ενώ η υπόσχεση για τα αντιπλημμυρικά ένα χρόνο πριν στην καμένη Χαλκιδική βούλιαξε με την χθεσινή βροχή. Μια ακόμη δέσμευση με την μορφή της ακάλυπτης επιταγής.


  • Έμειναν δεκατέσσερις μέρες. Ποια είναι η ατζέντα, το διακύβευμα των εκλογών;

Όλα όσα ζούμε δείχνουν ένα πράγμα. Την ηθική και πολιτική κατάρρευση της παράταξης που κυβερνά την χώρα. Από το Σινούκ ως τις φωτιές, από την απογραφή ως την αναπτυξιακή στασιμότητα, από τους Πακιστανούς ως τις υποκλοπές και από την διάλυση των ταμείων ως την κλοπή των ομολόγων, η χώρα μπήκε σε επικίνδυνη τροχιά. Ποια μπορεί να την ανασυγκροτήσει; Ποιος μπορεί να διαχειριστεί τις δραματικές συνέπειες μιας συμφοράς; Ποιος μπορεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας για τους χειμαζόμενους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ ανέκτησε το ηθικό, πολιτικό, προγραμματικό πλεονέκτημα. Η νίκη είναι δική μας. -

Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη

στην "Ελευθεροτυπία"

Ο τόπος ζει μια εθνική τραγωδία στο μέσο της προεκλογικής περιόδου. Τι σόι εκλογές θα γίνουν. Κάτω από ποιες συνθήκες θα φθάσει ο πολίτης στην κάλπη;

Κάτω από τις χειρότερες δυνατές και με απόλυτη ευθύνη του κ. Καραμανλή που υπό τον φόβο των ομολόγων και τη μη εκπλήρωση προεκλογικών παροχών προκήρυξε εκλογές στο σημείο μηδέν κι ενώ είχε προειδοποιηθεί για τα καιρικά φαινόμενα. Κι όταν ξέσπασαν οι φωτιές και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από δραματικές συνθήκες έρχεται η ακατάσχετη παροχολογία που φέρνει τη Ελλάδα πίσω στη δεκαετία του ’50. Θα ήταν θλιβερό και ταπεινωτικό να περάσει ο εκβιασμός. Πιστεύω βαθιά ότι πάνω στην κάλπη ο πολίτης θα αντισταθεί και αυτοί που σχεδίασαν εκλογές άνευ αγώνος θα τρίβουν τα μάτια τους.

Δεν νομίζετε ότι είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων, εσείς τι θα κάνετε στη θέση τους;

Αν η διαδικασία αποκατάστασης είχε την ορθή σειρά δεν θα βλέπαμε και θα ζούσαμε την τριτοκοσμική εικόνα των ημερών. Την κοροϊδία, το χλευασμό, τον εκμαυλισμό συνειδήσεων, τη σταυροδοσία των δεξιών πολιτευτών, την κατασπατάληση των χρημάτων σε άσχετους. Αν ζητούσαν από τους Δήμους να αξιολογήσουν σε συνεργασία με το κράτος τις ζημιές οι πληγέντες θα έπαιρναν πολλαπλάσια ποσά και θα ένιωθαν πραγματική ανακούφιση. Αυτή η λογική «πάρτε κόσμε» που ακολουθείτε καθημερινά από νέες εξαγγελίες είναι τυχοδιωκτική. Νομίζω ότι θα γίνει μπούμερανγκ στους σχεδιαστές επικοινωνιολόγους της Ν.Δ. Είναι κίνηση πανικού.

Όμως, και το ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι δεν είχε καθόλου αντανακλαστικά. Έμεινε πίσω και μόλις χθες ο Γ. Παπανδρέου εξάγγειλε μέτρα και πολιτικές…

Κανένας σοβαρός πολιτικός ηγέτης μπροστά στο ολοκαύτωμα και το μέγεθος της καταστροφής δεν θα μπορούσε να έχει εύκολες τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, όταν μάλιστα σε λίγες μέρες πρόκειται να κληθεί πιθανότατα να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Και επί πλέον η εθνική τραγωδία επιβάλλει αλλαγή εθνικών προτεραιοτήτων και ανατροπή της μέχρι τώρα ασκούμενης πολιτικής. Τι σχέση έχουν αυτά που υπεύθυνα πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική –πλιάτσικο του κ. Καραμανλή; Όταν μάλιστα εμείς είχαμε οικοδομήσει ένα σχετικά αξιόπιστο κρατικό μηχανισμό πριν τον διαλύσουν εις τα έξων συνετεθεί;

Ισχυρίζεστε ότι αν στη θέση της Ν.Δ ήσασταν εσείς δεν θα φθάναμε στην καταστροφή; Λίγο εξωπραγματικό ακούγεται…

Όχι βέβαια. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν θα υπήρχαν καταστροφές, καμένα δάση, ακόμη και απώλεια κάποιων περιουσιών. Ισχυρίζομαι ότι δεν θα είχαμε εκατόμβη νεκρών, δεν θα είχαμε μια φωτιά να καίει για εβδομάδες και να μη μπορούμε να τη σβήσουμε, δεν θα φτάναμε στο διασυρμό της Ολυμπίας και στην εξόντωση του Καϊάφα. Θα ήμασταν στη φωτιά της μάχης με σχέδιο, επίγνωση, συντονισμό, δεν θα διαλύαμε κυριολεκτικά το κράτος και τους μηχανισμούς προστασίας. Καμία ασύμμετρη ανοησία δεν μπορεί να καλύψει την παντελή απουσία των υπουργών, το ξεχαρβάλωμα της πυροσβεστικής, τον κραυγαλέο αποσυντονισμό του κράτους.

Δεν πιστεύετε δηλαδή στο «οργανωμένο σχέδιο» και στην εκδοχή της «ασύμμετρης απειλής»;

Επιστρατεύτηκαν για αποπροσανατολισμό, για μετάθεση ευθυνών, για εκφοβισμό, για να θεωρήσουν νομοτελειακή την καταστροφή και να μεταθέσουν τις εγκληματικές τους ευθύνες. Ασχέτως αν η απόπειρα βλάπτει τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας και αμαυρώνει την εικόνα της διεθνώς. Πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα που έχει το μέγεθος εθνικού ατοπήματος.

Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιμένουν. Η Ν.Δ προηγείται, το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει…

Δημοσκοπήσεις για γέλια και για κλάματα. Η πρώτη δείχνει 6% αναποφάσιστους, η δεύτερη 10%, η τρίτη 16%, η τέταρτη 23%, την ίδια μέρα. Εβδομήντα στα εκατό τηλέφωνα δεν απαντούν. Εταιρίες αφού διαμόρφωσαν κλίμα εγκαταλείπουν στην συνέχεια. Μέσα στη φωτιά δεν γίνονται δημοσκοπήσεις. Είναι διεκπεραιωμένες. Κι ένα εύλογο ερώτημα. Αν έστω με 0,3- 1,5 % προηγείται η Ν.Δ και έχουμε έναν στους τέσσερις να μην έχουν αποφασίσει πως προεξοφλείται το αποτέλεσμα. Ξέρετε πολλές φορές οι ομάδες που κερδίζουν στα φιλικά προετοιμασίας χάνουν πανηγυρικά το ντέρμπι. Έτσι θα συμβεί και τώρα.

Έστω ότι χάνετε τις εκλογές. Η επόμενη μέρα;

Στο ορίζοντα μας είναι μόνο η νίκη και η αλλαγή σελίδας. Το στοίχημά μας είναι ανοιχτό να πείσουμε ότι μάθαμε, αλλάξαμε, έχουμε πρόταση γιατί αυτό έτσι είναι. Να εμπνεύσουμε ως παράταξη ξανά την εμπιστοσύνη ότι είμαστε αυτοί που μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα. Κι έπειτα ποιος μπορεί να ξαναεμπιστευτεί την παράταξη της απογραφής και του σινούκ, των υποκλοπών και των πακιστανών, των ομολόγων και των καταστροφών, την παράταξη που μας οδηγεί πίσω σε ξεχασμένες εποχές.

Έστω ότι κερδίζετε τις εκλογές. Η επόμενη μέρα;

Θα είναι μια άλλη μέρα. Με όρεξη για δουλειά. Η ανασυγκρότηση ενός κατεστραμμένου τοπίου θέλει κυβέρνηση με όρεξη και σηκωμένα μανίκια και κυβερνήτη υπεύθυνο και ενεργό, όχι κυβέρνηση που κυβερνά με τις δημοσκοπήσεις και κυβερνήτη που κρύβεται την ώρα της μάχης. Και, βέβαια, από τη Δευτέρα στις 17 Σεπτεμβρίου όλες οι δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου πρέπει να γίνουν πράξη. Χωρίς αναστολές, συμβιβασμούς και δολιχοδρομήσεις. Με όλες τις ανατροπές που απαιτούνται για να ορθοποδήσει ξανά ο τόπος.

Υπόθεση Φώφης Γεννηματά: ασυμβίβαστο ή δικαστικό πραξικόπημα;

Τα ασυμβίβαστα και τα κριτήρια εκλογιμότητας αποφασίζονται εδώ και δεκαετίες από το εκλογοδικείο και προϋποθέτουν υποβολή ενστάσεως. Και πάντως μετά την λαϊκή ετυμηγορία. Ο Άρειος Πάγος έκανε καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοτικής του αρμοδιότητας κρίση. Είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση που παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα στις προεκλογικές διαδικασίες. Άλλη μια απόφαση στην αλυσίδα των τελευταίων μηνών με καταφατική πολιτική σκοπιμότητας

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη

στο "Βήμα της Κυριακής"

και στο δημοσιογράφο Ν. Χασαπόπουλο

1.Κύριε Σκανδαλίδη η φωτιά συνεχίζει να καίει, άνθρωποι έχουν χαθεί, παροχές ανακοινώνονται κάθε μέρα νέες από την κυβέρνηση…


Η εποχή της Φρειδερίκης ξαναζεί. Πάνω στ’ αποκαΐδια γίνεται ψηφοθηρία χωρίς όρους και όρια ενώ η φωτιά εξακολουθεί να καίει ανενόχλητη κουβαλώντας μαζί της το διαλυμένο κράτος. Πότε θα σβήσει επί τέλους η ίδια φωτιά που κατακαίει την Πελοπόννησο; Αν δεν είχε αποδειχθεί τόσο ανίκανη και απούσα η κυβέρνηση θα λέγε κανείς ότι συντηρεί τη φωτιά μέχρι τις εκλογές. Η εικόνα των περιφερόμενων τσιγγάνων δεν αξίζει στην Ελλάδα, και ξανανοίγει τις πόρτες του ρατσισμού στην καμένη ύπαιθρο.

2.Ωστόσο σας κατηγορούν ότι αρνείστε την συναίνεση και την ομοψυχία και ότι προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε την τραγωδία εν όψει των εκλογών

Ποιος εκμεταλλεύεται την τραγωδία; Προφανώς αυτοί που άφησαν τον κόσμο έρμαιο στην φωτιά, που κινητοποίησαν με καθυστέρηση τον στρατό, που δεν εφάρμοσαν τα σχέδια πρόληψης και κατάσβεσης, που δεν άφησαν τίποτα όρθιο στην πυροσβεστική , που παρέδωσαν τον συντονισμό στους τηλεοπτικούς ρεπόρτερ και της επόμενη μέρα επιστρατεύουν τις ασύμμετρες απειλές, ανακαλύπτουν εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, εξαγοράζουν ψήφους. Δεν μπορεί το αντίτιμο στην κατεδάφιση του κράτους και στην αγοραία πολιτική να είναι η επιβολή της σιωπής και το σβήσιμο των εγκληματικών ευθυνών


3.Και οι δικές σας ευθύνες; Όλα γίνονται στα τελευταία τρία χρόνια;

Δεν αρνούμαι την ευθύνη ούτε κάποια στιγμή την ατολμία μας. Όμως κάναμε κάποια βήματα μπροστά και μην ξεχνάτε ότι στις 8 Μαρτίου του 2004 παραδώσαμε την Ελλάδα των ολυμπιακών αγώνων και στις 17 Σεπτεμβρίου θα παραλάβουμε την Ελλάδα της καμένης Ολυμπίας. Αυτές οι δύο οριακές καταστάσεις αποδεικνύουν την δεξιά παρένθεση και σηματοδοτούν την κατάρρευση της περιβόητης νέας διακυβέρνησης

4.Λέτε συχνά με αφορμή τις φωτιές ότι είμαστε στο τέλος μιας εποχής. Πως το εννοείτε;

Ζούμε το μέγεθος μια εθνικής καταστροφής. Η Ελλάδα ξοδεύει αλόγιστα τον πλούτο της και αποδυναμώνεται ως χώρα και ως λαός προοπτικά. Κινδυνεύει να απολέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που η ίδια δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια. Όπως το κυπριακό συμβόλισε το τέλος της εποχής της χούντας έτσι και η εθνική τραγωδία που ζούμε κλείνει οριστικά τον κύκλο της μεταπολίτευσης. Χρειάζεται να αλλάξουν οι εθνικές προτεραιότητες και ο τρόπος που ασκείται η εξουσία και η πολιτική. Οι εκλογές που έρχονται είναι κρίσιμες και γι’ αυτό το λόγο.

5.Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Όταν η οργάνωση της ζωής των ανθρώπων αλλάζει το κράτος οφείλει να παρακολουθεί τις αλλαγές. Να αποκαθιστά τα συστήματα αυτοπροστασίας. Να ενισχύει τους μηχανισμούς πρόληψης, καταστολής και ανοικοδόμησης. Να διασφαλίζει τους επαρκείς και αναγκαίους πόρους που δεν θα μετατρέπονται σε μέσο εξαχρείωσης και εκμαυλισμού συνειδήσεων. Να εννοεί και να εφαρμόζει τους νόμους που προστατεύουν το περιβάλλον, να διώκει τους καταπατητές, χωρίς να τους κλείνει το μάτι. Να υλοποιεί τα επιχειρησιακά σχέδια που απλώνονται στα χαρτιά και την ώρα της κρίσης είναι ανενεργά.



6.Που σημαίνει στην πράξη;

Να σταματήσει επιτέλους η δημοκρατία μας να θέτει κανόνες που δεν τους εγγυάται, να ψηφίζει νόμους που δεν τους εφαρμόζει να οικοδομεί θεσμούς που δεν τους ολοκληρώνει, να επαγγέλλεται μεταρρυθμίσεις ψευδεπίγραφες να εγκλωβίζεται σε παραλυτικούς τοπικισμούς και να μοιράζει άνισα και επιλεκτικά τον πλούτο. Η οικοπεδοποίηση, οι χωματερές, η αυτοδιοίκηση των μικροσυμφερόντων, ή παρεξουσίες στους συντεταγμένους θεσμούς και η απαξίωση κάθε αντιπροσωπευτικής διαδικασίας είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, του ίδιου μοντέλου άσκησης της εξουσίας. Αυτού που κάηκε με τις φωτιές.


7.Τι απαιτείται γι αυτό;

Απαιτείται μια νέα μεταπολίτευση για την ριζική ανασύνταξη της πολιτείας. Ένα κράτος ποιότητας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Μια κοινωνία ίσων δυνατοτήτων και αξιοκρατικών επιλογών. Και ένα πολιτικό σύστημα που αυτονομείται από κάθε λογής συμφέροντα.


8.Και πως συνδέεται αυτή η απάντηση με την πορεία προς τις εκλογές και τα διλήμματα που θέτουν.

Είναι απολύτως σαφές. Ξεκινά από το ποια παράταξη μπορεί να ανασυγκροτήσει τη χώρα από την καταστροφή, να δώσει ξανά ζωή στις πληγείσες περιοχές. Από το ποίος εγγυάται μια δικαιότερη διάχυση της ευημερίας δίνοντας αξία στην καθημερινή ζωή του πολίτη. Και ολοκληρώνεται με τους νέους προσανατολισμούς της χώρας μετά την ΟΝΕ, το ευρώ και το Ελσίνκι ώστε να κατοχυρώσει το ασφαλές μέλλον της και να ισχυροποιεί της θέση της. Και στα τρία το ΠΑΣΟΚ υπερέχει της ΝΔ .



9.Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πολλοί σας κατηγορούν ότι αυτό οφείλεται στον εκλογικό νόμο που φέρει το όνομα σας.

Ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις όταν υπάρχουν ηγεμονεύουσες προτάσεις πολιτικές και προγράμματα και κυρίως τα στελέχη που μπορούν να τα υλοποιήσουν. Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να αποτελεί το χαλί κάτω από το οποίο το πολιτικό σύστημα κρύβει τις ανεπάρκειες του. Τρανό παράδειγμα η ΝΔ που με 164 βουλευτές εδώ και τόσο καιρό δεν κυβερνά τον τόπο.

10. Κι αν οι εκλογείς σας φέρουν πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία με ποιον θα συνεργαστείτε;

Προφανώς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με την τριτοκοσμική δεξιά που κυβερνά μέχρι σήμερα τον τόπο. Αντίθετα είμαστε ανοιχτοί σε προοδευτικές συνεργασίες. Ο εκλογικός νόμος ενώ διασφαλίζει σταθερή κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο σε τέτοιες συνεργασίες. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ανεξάρτητα από την αυτοδύναμη νίκη μας θα διευρύνουμε την πολιτική μας βάση στην άσκηση της εξουσίας